Welcome to Our Website

Tüm dünya onları konuştu: Tarihe böyle geçtiler

Bugün tüm dünya Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına kitlendi. Lahey’de görülen dava uluslararası haber kuruluşları tarafından dakika dakika takip edildi.

Uluslararası Adalet Divanındaki “soykırım” davasının duruşmasında davacı Güney Afrika’yı temsil eden avukatlar, İsrail’e “Gazzelilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı” suçlamasını yöneltti. 

GÜNEY AFRİKA’NIN ETKİLEYİCİ PERFORMANSI

Duruşmada Gazze’de sokyırım yapıldığını anlatan Güney Afrikalı avuktlar Filistinlilerin sesi oldu. 

Londra Queen Mary Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde devlet suçları alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Thomas MacManus, El Cezire’ye Güney Afrika’nın davada “çok etkileyici” bir görev üstlendiğini söyledi.

MacManus, “Yasal olarak sağlam bir şekilde bir araya getirilen bazı yıkıcı suçlamaları çok kısa ve öz bir şekilde ortaya koydular” ifadelerini kullandı.

El Cezire muhabiri Hani Mahmud ise Gazzelilerin ilk kez uluslararası bir ortamda bu kadar ayrıntılı bir şekilde savunulduğunu söyledi.

GAZZE’NİN SESİ OLDULAR

Hani Mahmud Güney Afrikalı avukatların davadaki konuşmalarını böyle anlattı:

Güney Afrikalı avukatlar Gazzelilerin kalplerinde ve zihinlerinde olanı  anlattılar.

Buradaki insanlar, bu davanın BM Güvenlik Konseyi’ne ulaştığında ABD’nin muhtemelen veto edeceğini bilmelerine rağmen artık oldukça umutlular.



DAHA ÖNCE HİÇ OLMAMIŞ BİR ŞEY

Bir grup mükemmel avukatın, içinde bulundukları kötü durumu uluslararası toplumun dikkatine ayrıntılı olarak sunması herkesi şaşırttı. Daha önce hiç olmamış bir şey.

NELSON MANDELA RUHU 

AP haber ajansı ise “Nelson Mandela’nın Filistinlilere desteği Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasıyla da sürüyor” başlıklı bir haber yayınladı.Haberde “Gğney Afrikalılar Filistin davasını desteklemeye devam ediyor. Gazze’deki savaş nedeniyle İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’na soykırım davası açmak gibi ender bir adım attılar” ifadeleri yer aldı.

Haberde Güney Afrika’nın Mandela’nın Filistin’e destek olan duruşunu koruduğu ifade edildi:

Güney Afrika diplomatik açıdan ağır siklet bir ülke değil ve coğrafi olarak da çatışmalardan uzak. Ancak Mandela’nın apartheid karşıtı bir özgürlük hareketinden hükümetteki bir siyasi partiye dönüştüğü iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi, Mandela’nın 2013’te ölmesinden sonra bile güçlü Filistin yanlısı duruşunu korudu.

Sosyal medyada ise yüzlerce kişi Güney Afrikalı avukatlara övgüler yağdırdı. Kullanıcılar Arap ülkelerinin gösteremediği cesareti Güney Afrika’nın gösterdiğini söyleyerek davaya katılan avukatların tarihe geçtiğini yazdı. 

 

 

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....