
Almanya’da Muhafazakarlar Güç Kazandı, Friedrich Merz Yönetime Gelebilir
Almanya’da yapılan son seçimlerde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Bavyera eyaletinde faaliyet gösteren Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) oluşturduğu Birlik (CDU/CSU) partileri zaferle sandıktan çıktı. CDU/CSU’nun başbakan adayı Friedrich Merz’in, Olaf Scholz’u geride bırakarak başbakanlık koltuğunu devralacağı kesin gözüyle bakılıyor.
CDU/CSU ittifakı beklenildiği gibi seçimlerden birinci olarak çıktı ancak hedeflenen yüzde 30’luk çoğunluğa ulaşılamadı, oy oranı yüzde 28.5’te kaldı. Bu sonuç, muhafazakarların 1949’dan beri alınan en kötü ikinci sonuç olarak kayıtlara geçti. Birlik partileri Eylül 2021’de yüzde 24 oy almıştı.
Bu sonuç, Merz için siyasi kariyeri açısından bir zafer olarak nitelendirilebilir. Hükümeti kurma görevi üstlenecek olan Merz, bir koalisyon hükümeti kurabilirse başbakanlık koltuğuna oturacak. Hristiyan Birlik partilerinin başbakan adayı Merz, demokratik partilerle bir hükümet kurup kuramayacağı konusunda zorlu bir süreçle karşı karşıya. Ayrıca aşırı sağın yükseldiği Avrupa açısından da büyük önem taşıyor. Ayrıca seçimlerden ikinci güç olarak çıkan aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) ABD’deki Trump yönetimi tarafından da desteklenmesi Alman siyasetinde küresel dengeleri etkiliyor.
Almanya’nın en zorlu dönemlerinden birinde başbakanlık için aday olan Friedrich Merz kim?
MERZ’İN İKİ BÖLÜNEN SİYASİ YAŞAMI
Memleketi Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinden olan ve iyi bir konuşmacı olarak tanınan Merz, siyasi kariyerine 1989’da Avrupa Parlamentosu’nda başladı. 2000 yılında Hristiyan Birlik partilerinin meclis grup başkanı oldu ancak 2002’de Angela Merkel tarafından görevden alındı. Merkel’den önce ve sonra iki ayrı siyasi yaşam sürdüren Merz, siyaset sahnesine geri dönmeden önce özel sektörde çalıştı.
2005-2021 yılları arasında uluslararası bir hukuk bürosunda çalışan ve BlackRock yönetim kurulunda yer alan Merz’in finans sektöründeki geçmişi eleştirilere neden oluyor. 2021’de CDU liderliği için başvuran ve üçüncü denemesinde seçilen Merz, 2024’te birlik partilerinin başbakan adayı oldu.
ANGELA MERKEL’DEN DAHA MUHAFAZAKÂR
Partinin muhafazakâr kanadını temsil eden Merz, nükleer enerji kullanımını destekliyor ve göç konularında sert tavır alıyor. Ancak son zamanlarda en çok göç politikasıyla gündeme gelen Merz, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı ancak iyi ilişkiler isteyen bir politika benimsemiştir.
Merz’in Türkiye’ye yönelik politikaları arasında mültecilere destek verilmesi ve serbest ticaret alanı oluşturulması yer alıyor. CDU’nun liderliğinde Türkiye ile ilişkilerin önemine vurgu yapılarak, AB’ye katılım konusunda üzüntü duyulduğu ifade edilmiştir.
Merz’in politikaları ve liderliği, Almanya’nın ve Avrupa’nın geleceği açısından kritik bir rol oynayacak gibi görünüyor.
(ALINTI)