Araçtaki siyah noktaların amacı bambaşka! Her an çıkabilir, tehlike savıyormuş

İşin uzmanları bu noktaların sadece bir süs olmadığını, sürüş güvenliği açısından büyük bir rol oynadığını belirtiyor. Frit adındaki siyah noktalar aslında araçların birçok tehlikeden korunmasını sağlıyor.

Frit nedir?

Bu noktalar ve kenarlardaki siyah bant, aslında “frit” adı verilen özel bir emaye malzemeden yapılıyor. Ön camın kenarlarında genellikle katı bir siyah bant şeklinde başlar ve dışa doğru küçük noktalara dönüşerek devam eder. Görünüşte basit bir tasarım gibi dursa da, arkasında akıllıca düşünülmüş bir mühendislik var.

Frit, camın çerçeveye daha sağlam bir şekilde yapışmasını sağlıyor. Aynı zamanda camın ısınmasını kontrol ederek çeşitli optik bozulmaların önüne geçiyor. Eğer bu noktalar olmasaydı, cam yüksek sıcaklıklarda daha fazla ısınır ve görüş açınızda bozulmalar yaşanabilirdi.

Fritin bir diğer önemli görevi de ön camın sağlam bir şekilde yerinde kalmasını sağlamak. Araç camları özel yapıştırıcılarla yerine sabitlenir, ancak frit olmadan bu yapıştırıcılar zamanla zayıflayabilir.

Eğer bu siyah noktalar aşınır ya da tamamen kaybolursa, camın tutunma gücü azalabilir. Bu da, sert bir darbe ya da yüksek hızda rüzgarın etkisiyle camın yerinden çıkma riskini ortaya çıkabilir. Bu yüzden, camlarınızdaki siyah noktaların zamanla solup solmadığını kontrol etmekte fayda var.

Özellikle yaz aylarında aracınızı güneşin altında bıraktığınızda camın belirli bölgelerinin daha fazla ısındığını fark etmişsinizdir. Siyah bantlı kısımlar camın geri kalanından daha hızlı ısınırsa, camın genleşme oranı farklılaşır ve bu da camda çatlamalara neden olabilir.

Küçücük siyah noktalar belki de bugüne kadar hiç dikkatinizi çekmedi ama aslında güvenliğiniz için büyük bir rol oynuyor. Hem ön camın sağlam bir şekilde yerinde kalmasını sağlıyor hem de sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan bozulmaları önlüyor.

Related Posts

Mahmut Tanal, Boğaziçi’nde çöken tavanı paylaştı: Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri, iktidar ve kayyum zihniyeti altında çürütülüyor

Mahmut Tanal, Boğaziçi’nde çöken tavanı paylaştı: Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri, iktidar ve kayyum zihniyeti altında çürütülüyor

CHP’li isimden Bakan Yumaklı’ya pestisit sorusu

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, son yıllarda pestisit kullanımının hızla arttığına dikkati çekerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya “Geri çevrilen zehirli ürünler iç piyasaya mı sunuluyor?” sorusunu yöneltti.

Sinan Oğan’a sosyal medyada PKK anımsatması: Çareyi yorumları kapatmakla buldu

PKK’nin feshi sürecine ilişkin sessizliğini koruyan Sinan Oğan, sosyal medya paylaşımlarına gelen tepkiler üzerine yorumları kapatma kararı aldı.

NATO sularında gergin anlar: Rus jeti ülkeyi alarma geçirdi

Estonya, İngiltere’nin yaptırım listesine aldığı bayraksız ‘Rus gölge filosu’ tankerine müdahale etmeye çalışırken Rusya ‘olayı gözetlemek için’ bir savaş uçağı gönderdi. NATO hava sahasını ihlal eden jetin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Estonya “Rusya, yaptırımları aşmak için kullandığı gayriresmi gölge filosunu resmen sahiplendi” dedi.

Haber sitesi CHP’li vekili ‘öldürdü’: Sosyal medyadan duyurdu

CHP İzmir vekili Sevdan Erdan Kılıç, bir haber sitesinde yer alan ‘hayatını kaybettiği’ yönündeki haberi yalanladı.

Bu kez Simpsonlar değil! Yeni Papa XIV. Leo’nun ölümünü 2017 tarihli film yıllar önce öngörmüş!

Netflix’te yayımlanan “The Inhabitant”, 2017 yapımı olmasına rağmen Papa XIV. Leo’nun vefatını sahnelerinde “spiker anonsu”yla duyurarak sosyal medyada gündem yarattı.