ABD’li Uzman, Diyarbakır’da Yerel Yönetimlere ‘’Afete Dirençli Kent’’ Eğitimi Verdi

Diyarbakır’da, belediyelere ve afet konusunda çalışan sivil toplum örgütlerine yönelik “Yerel Yönetimlerde Sosyal İnovasyon ve Afete Dirençli Kentler” konulu eğitim programı, acil durum uzmanı Kıdemli Genel Müdür Bob Jensen tarafından verildi.

ABD Büyükelçiliğince finanse edilen ve Çankaya Belediyesi iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında Türkiye’de Ankara, İzmir, Diyarbakır, Adana, Samsun ve İstanbul’da gerçekleştirilecek 6 oturumla belediyelere ve afet konusunda çalışan sivil toplum örgütlerine ”Yerel Yönetimlerde Sosyal İnovasyon ve Afete Dirençli Kentler” konusunda eğitim programı düzenleniyor. Ankara ve İzmir’den sonra programın üçüncüsü bugün Diyarbakır’da gerçekleştirildi.

Eğitim programında ilk olarak Çankaya Belediyesi Dış İlişkiler ve Afet İşleri Müdürü Umut Berker Sevilmiş, ”Yerel Yönetimlerde Sosyal İnovasyon ve Afet Eylem Planı” tasarımını anlattı. Ardından, Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yönetim Birimleri ve Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Parlak, ”Afet Mevzuatı ve İyi Örnekler” konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Programa, ABD Büyükelçiliği tarafından davet edilen ve daha önce ABD hükümetine danışmanlık yapan afet ve acil durum uzmanı Kıdemli Genel Müdür Bob Jensen da dünya çapındaki iyi örneklerden ve ABD örneklerinden bahsettiği ”Afet Yönetiminde Küresel Eğilimler ve En İyi Uygulamalar” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumun ardından kriz yönetimine değinen Jensen, sıklıkla dünya çapında önemli krizlere rastlandığını belirterek, hemen her şehirde her gün ciddi olayların gerçekleştiğini, ancak çoğu lider ve yöneticinin kriz yönetimine gerekli önceliği vermediğini söyledi.

Kriz yönetiminin ne olduğuna ve güçlü bir kriz yönetim çalışmasını oluşturan kritik unsurlara odaklanmanın önemine değinen Jensen, ulusal afet risk yönetim programının etkin bir şekilde düzenlenmesinin ve uygulanmasının temelini oluşturacak şekilde özellikle kritik müdahale aşamasında kurumsal bir çerçeveye ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Çankaya Belediyesi Dış İlişkiler ve Afet İşleri Müdürü Umut Berker Sevilmiş ise, projenin ana hedef kitlesinin belediyeler ve afet konusunda çalışan sivil toplum örgütleri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

”Temel olarak hedefimiz afet konusunda belediyelerin iş birliği olanağı bulacağı bir ağ kurmak ve ardından bu oturum ve çalıştayların sonuçlarında yerel yönetimlerden gelen geri bildirimlerle birlikte yapılması gerekenler konusunda bir rehber hazırlanacak. Belediyelerde afet eylem planları nasıl hazırlanmalıdır konusunda bir rehber hazırlanıp Türkiye’deki tüm belediyelere dağıtımı sağlanmaya çalışılacak ve ardından bir ağ kurulabilirse eğer belediyeler arasında, siyaset üstü bir çalışmayla bir ağ kurulabilirse bu konuda önümüzdeki gelecek şoklara karşı daha iyi etkin eylem planları hazırlayıp işbirlikleri geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Toplantıya büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinin yanı sıra ilgili kamu kurum ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir