Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mersin’e gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, üniversiteli öğrencilerle buluştu.
Mersin Üniversitesi’nde gerçekleşen buluşmada Çavuşoğlu’na Vali Ali Hamza Pehlivan da eşlik etti. Burada konuşan Bakan Çavuşoğlu, gençlerin dış siyasete ilgi duyduğunu söyledi.
Dünyada çok katmanlı bir dış siyasetin olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Çok katmanlı olunca, çok aktörlü olması gerekiyor. Tek başına dışişleri bakanı, ilgili öbür bakanlarımız ve bakanlıklarımızın, meslek diplomatlarımızın üstesinde geleceği bir alan olmaktan çıktı. O yüzden toplumun her bölümünün dış siyasete katkısına çok ehemmiyet veriyoruz. Bugün kendinizi hiçbir vakit küçümsemeyin. İnternette bile Türkiye ile ilgili tartışmalarda, toplumsal medyada yorum yapan, Türkiye’yi hoş bir formda anlatan herkesin diplomasimize aslında bir yararı var. Çağdaş diploması anlayışında herkes bir aktördür, herkesin dış siyasete katkısı vardır. Bilhassa gençlerin rolünü biz önemsiyoruz.” diye konuştu.
“Etkin çok taraflı diplomasiye inanıyoruz”
Dünyanın çok süratli değiştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Gerçekten yakalamak çok güç. Yani izleyip, tahlilini yapmak bile çok güç. Dış siyaset tahlilinde yapay zekadan faydalanıyoruz. Hasebiyle nitekim gençler bir ülkenin itici gücüdür, o yüzden kendinizi küçümsemeyin. Biz ikili ve çok taraflı diplomasi diye ikiye ayırıyoruz lakin son devir temaslarımıza baktığımız vakit çok taraflı diploması yoğunluk kazandı. Aslında bunun bir sebebi şu. Bugün faal çok taraflılığa inanıyoruz ve buna da gereksinimimiz var. O kadar çok sorun, o kadar çok sorun var ki bir ülke ne kadar faal olursa olsun bu meselelerin üstesinden gelebilmek için çok taraflı platformlarda işbirliği gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Her krizde yeni bir örgüt yahut teşebbüs kurmaya gerek yok”
Krizlerin bitmeyeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Her kriz olduğu o vakit yada her kriz yönetilemediği vakit yeni bir insiyatif, yeni bir bölgesel yada milletlerarası bir örgüt kurmaya gerek yok. Var olanları ıslahata edebilirsek, daha kapsayıcı bir bir hale getirebilirsek, onları daha efektif bir biçimde kullanabilirsek sıkıntıların ve krizlerin tahliline daha güzel katkı sağlayabiliriz. Aksi takdirde her kriz oldu yeni bir teşebbüs, yeni bir örgüt. Zati Fransa bu türlü şeyleri daima seviyor ancak birden fazla da yarıda kalıyor. Bu kadar güç coğrafyalarda, bu kadar çeşitli uzmanlık alanlarında ve memleketler arası kuruluşlarda aktif varlık gösteren ülke sayısı azdır.“ formunda konuştu.
“360 derece dış siyaset izliyoruz”
360 derece dış siyaset izlediklerine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Yani tek tarafa bakamıyoruz. Bu türlü bir lüksümüz yok. 2 yada 3’ü ortasında bir adedini seçme lüksümüz yok. Pek hoş bir formda herkesle münasebetlerimizi biz sürdürebiliriz, herkesle yeterli geçinebiliriz. NATO üyesiyken Rusya ile diyaloğumuz âlâ olabilir. Burada alternatif göstermeden çok ilgiler düzgün yürütülebilir. Ukrayna-Rusya savaşında herkes şunu söylüyor. Güzel ki hem Rusya ile hem de Ukrayna ile görüşebilen bir ülke var, Türkiye var. Münasebetiyle 360 derece herkesle sürdürdüğümüz bağlarımızın yalnızca bir örneği. Çok taraflı dış siyaset izlemek hem coğrafyamızın hem tarihimizin hem de aklın gereğidir.” dedi.
“BM, yeni sıkıntılara maalesef karşılık veremiyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya 5’den büyüktür“ kelamının artık memleketler arası bir davet durumuna geldiğini lisana getiren Çavuşoğlu, kelamlarını şöyle tamamladı:
“Amerika bile bunu söylemeye başladı ki o 5 ülke ortasında kendisinin olmasına karşın. Zira Ukrayna krizinde gördük ki 5 ülkeden 1’i hayır dediği vakit BM Güvenlik Kurulu karar alamıyor. Savaşı sonlandıramıyor. Pandemi üzere herkesin ortak sorunu olan bir hususta bile 3 ay sonra BM bir karar alabildi. Bu durumda çatışmaların sonlandırılması mümkün olmuyor. BM Güvenlik Kurulu’nun 5 daimi üyelik sistemi sorun. Veto hakkının olması bir sorun, kapsayıcı değil. Teknolojik, ekonomik, toplumsal değişime karşın hiç değişmeyen BM, yeni sıkıntılara da maalesef yanıt veremiyor.“