‘Kaynak, aşıya değil şehir hastanelerine’

Kamu Özel İşbirliği(KÖİ) olarak 2017 yılında hayata geçirilen şehir hastanelerinin sayısı 17 ilde 18 adede ulaştı. Bu projelere bütçeden ayrılan kaynaklar ise dağları aştı. CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, “Geçen yıl ayrılan ödenek yetmedi 90.4 milyar TL ödendi. Gelecek üç yılda 341 milyar TL daha ödenmek zorunda kalınacak. Kaynaklar emekliye, yoksula, işsize değil bu tip projelere akmaya devam ediyor” dedi. Sarıgül yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Şehir hastanelerine 2024 yılı bütçesinden 83 milyar 694 milyon TL’lik ödenek ayrılmıştı. Ama bu milyarlık bütçe bile yetmedi. Geçen yıl kamu özel işbirliği modeli ile yapılan hastanelere ödenen kira ve hizmet bedeli tutarı 90 milyar 481 milyon TL oldu. Sağlık Bakanlığı’nın 783 milyar TL olan toplam bütçesinin yüzde 11.5’i böylece KÖİ’lere ödenmiş oldu.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül

3 YILDA 160 MİLYARI AŞTI

Mustafa Sarıgül, şehir hastanelerine aktarılan kaynaklarla pek çok soruna derman olacak çözümlerin gündeme alınacağını ifade etti. Sarıgül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün milyarların aktarıldığı bu projeler yanında eski Sağlık Bakanı’nın ulusal aşı programına alacağını söylediği, 107 ülkede ücretsiz olan ancak ülkemizde 3 dozu 12 bin TL maliyeti olan rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı 2025 yılı bütçesinde de yer almadı. Çocuklara yapılması gereken Meningok B, Rota Virüsü ve HPV aşıları ücretli, özellikle yaşlılarımız için hayati önem taşıyan mevsimsel grip aşıları hâlâ ücretli. Bunun yanında muayene katkı paylarında yüzde 300’e varan zamlar yapılırken, ilaçlarda yüzde 10-20 katkı payları alınmaya devam edilmesi de sağlık sisteminin üzerinde bir kabusa dönen KÖİ modeli hastanelerin finans yüküdür.”

‘3 yılda 160 milyar TL ödendi’

Mustafa Sarıgül’ün paylaştığı verilere göre şehir hastanelerine 2022’de 25 milyar TL, 2023’te ödenen tutar 49 milyar 540 milyon TL oldu. Yani 2024 yılını da dahil ettiğimizde 3 yılda toplam 160 milyar TL’yi aştı. Önümüzdeki 3 yıl için ayrılan ödenekte yüzde yüzün üzerinde bir artışla 341 milyar TL’yi aşacak.

Related Posts

Her iki araçtan biri bu 4 şehirde!

Ocak-nisan döneminde Türkiye genelinde trafiğe kaydı yapılan 690 bin 209 aracın yaklaşık yarısı İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da yollara çıktı. İstanbul, 196 bini aşan yeni araç kaydıyla ilk sırada yer aldı. TÜİK verilerine göre toplam taşıt sayısı ise 32 milyona dayandı.

Türkiye’den ABD tahvillerinde 4,6 milyar dolarlık satış

Türkiye’den ABD tahvillerinde 4,6 milyar dolarlık satış

Kamu işçisinin sözleşme görüşmelerinde heyetler bir araya geldi

Kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde, kamu işverenini temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri bir araya geldi.

Deprem sonrası İstanbul’da gayrimenkul haritası değişti: Fay hattından uzak bu 5 ilçe aranıyor

23 Nisan Marmara depremi sonrası İstanbul’da gayrimenkul dengeleri değişti. Ev arayanlar artık kuzeye yöneliyor; Başakşehir, Eyüpsultan, Sarıyer, Beykoz ve Çekmeköy öne çıkıyor. Bu eğilim arsa piyasasını da hareketlendirdi. Özellikle Sakarya ve Bilecik bölgelerinde ciddi artış yaşanıyor.

Bütçe açığı nisanda 174.7 milyar TL oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı nisan ayında bütçenin 174.7 milyar TL açık verdiğini açıkladı.

Angola’nın yeni enflasyon yüzde 22,32 oldu

Angola Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre, enflasyon dokuzuncu ay üst üste düşüş gösterdi. Nisan ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,34 arttı. Bu oran, Mart ayındaki yüzde 1,38’lik artışın gerisinde kalarak Mayıs 2023 …