Domates üreticisinden sera-market fiyat farkına tepki: Aradaki farkı kim yiyor?

Domates Üreticisi Fiyat Farkına Tepki Gösterdi: “Aradaki Farkı Kim Yiyor?”

Bir çiftçi, domatesin maliyetinin 35 TL olduğunu ancak marketlerde 70 TL’ye satıldığını belirterek tepki gösterdi. 20 yıllık üretici, sezon başında kilogramını 70 TL’den sattığı kokteyl domates için fiyatların 15-30 liraya kadar düşmesiyle mahsulünü hasat etmedi. Antalya’nın Aksu ilçesindeki çiftçi, düşen fiyatlar nedeniyle mahsulünü dalında çürümeye terk etti.

Düşük Fiyatlar Nedeniyle Zarar Yaşanıyor

Antalya’nın Aksu ilçesindeki domates üreticileri düşük fiyatlar nedeniyle zarar ediyor. 20 yıllık çiftçi Mustafa Güvendir, maliyetin altında domates satmak zorunda kaldığını ve bu yüzden ürününü hasat etmeden bıraktığını söyledi. Üretim yapılan 5 dekarlık alanda domates yetiştiren Güvendir, kilogram fiyatı 70 TL olan kokteyl domatesin şu anda sadece 15 TL’ye satılabildiğini ifade etti.

Üretim Maliyeti Karşılanamıyor

Çiftçi, üretim maliyetinin en az 30-35 TL olduğunu belirterek, bu düşük fiyatlar karşısında yaşadığı zorlukları dile getirdi. Domatesin maliyetinin altında satılması durumunda muşamba gibi malzemeleri alabilmek için domatesin kaç kilo satılması gerektiğini hesapladı. Güvendir, domatesin halde kaldığını ve bir buçuk aydır hasat yapmadığını söyledi.

Çiftçi Destek Bekliyor

Domates üreticisi, iç piyasada düşük fiyatlarla karşılaşıp ihracatçıların ilgisiz kaldığını belirtti. Güvendir, bu fiyat farkının ilk kez yaşandığını vurgulayarak, geleceğe dair umutsuzluğunu ifade etti. “Ya çiftçiliği bırakacağım ya da başka bir geçim yolu arayacağım” diyen Güvendir, yetkililerden destek istedi. Üreticinin korunmaması halinde tarımın ve gıda güvenliğinin tehlikeye gireceğini belirterek, çiftçilere sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

IMF’den ‘ticari uzlaşı’ çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliğin çok maliyetli olduğunu vurgulayarak, hızlı bir şekilde gerilimlerin çözülmesi ve ticaret politikalarında uzlaşılması çağrısında bulundu.

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 24 Nisan 2025 Perşembe kilogram altın fiyatı…

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar hangileri? İşte ayrıntılar…

Kuyumcukla yeni dönem: İbraz etmek zorunlu olacak!

Kuyumculuk sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle çekili kıymetli maden satışlarında belge ve kayıt şartları devreye giriyor. Yeni düzenleme ticarette şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefliyor.

İstanbul’da her 10 evden 4’ü hala sigortasız!

Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından gözler yeniden deprem sigortalarına çevrildi. Yalova yüzde 83’lük oranla Marmara’da zirveye çıkarken, İstanbul’un sigortalılık oranı yüzde 62 ile Türkiye ortalamasını aştı. Ancak hala milyonlarca konut sigortasız durumda.

Bakan Uraloğlu, depremden sonra çekmeyen GSM operatörleriyle toplantı yapacak

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, dün İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik depremin ardından vatandaşların iletişim sorunu yaşamasına neden olan GSM operatörlerinin yetkilileriyle bugün toplantı yapacak.

Nisan’da tüketici güven endeksi sert düştü!

Tüketici güveni Nisan ayında zayıfladı. TÜİK verilerine göre endeks, Mart’taki 85,9 seviyesinden yüzde 2,3 düşerek 83,9’a geriledi; bu da vatandaşın ekonomiye dair kötümserliğinin arttığını gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir