Deprem uzmanı Ahmet Ercan açık açık uyardı: Bu bölge yasak alan ilan edilmeli
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: “Kocaeli’nin Çevresel ve Deprem Riskleri” Konuşuldu
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği (KANÇED) ile Kocaeli Çevre Platformu’nun İzmit’teki Kocaeli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (KSMMMO) binasında düzenlediği programda açıklamalarda bulundu.
Ses Kocaeli’deki habere göre Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yaptığı açıklamada, Kocaeli’nin çöp sorununa dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bugün bu kentte, Kandıra’da bir tesis yapılmak isteniyor ama vatandaş istemiyor. Kocaeli’nin alan kullanımına bakarsak büyük bir alanın orman olduğunu görüyoruz. Yapılacak tesisin olduğu yerde hem sulak hem de orman alanı. Afet kelimesinin Türkçesi kırandır. Bu ülke kıran ülkesi, kıranı geçiren ise biziz. Kocaeli aslında bir heyelan kenti, depremler aslında bu kentte az gerçekleşen afetlerden.
Kocaeli’nin nüfusu artıyor, bugün olduğu gibi artış artarsa yakında 3 milyon olabilir. Artan nüfusun çöp çıkarma sayısı da artar. Kocaeli 825 gram günlük kişi başı çöp çıkıyor. Günlük üretilen çöp ise 1850-1950 ton. Bu çöpün bertaraf edilmesi şart. Kocaeli’nin çöpünü İstanbul ya da Sakarya’ya götürecek hali yok. Arkadaşlar bir komisyon kurulduğunu ve çeşitli yerlerin tesis için önerildiğini fakat bu yerlerin kabul görmediğini söylediler. Kandıra’daki yapılmak istenen yerde ise yaşayan insanlar var ve bu tesisin neden bu bölgede yapılmaması gerektiğini ortaya koymuşlar. Ülkemizdeki çöp karmadır, gerekli ayrıştırmayı yapmadan çöpü attığınız için çöpün maliyeti de çok artıyor.
- Kocaeli’nin çöpleri ne oluyor? İZAYDAŞ tesisinde bu çöpler yakılarak yok ediliyor.
- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çöpün yakılmasını istemeyerek kurutmalı sistem üzerine çalışıyor.
- Çöpten yakıt üreterek çimento fabrikalarına satış yapılması planlanıyor.
‘KOCAELİ’DE DEPREM YİNE OLACAKTIR’
1999 yılında deprem öncesi Kocaeli’nin ovası ve Gölcük bölgesi deprem açısında gergin bir görünüme sahipti. Deprem oldu, yerin gergin durumuna bir daha baktık ve Gölcük başta olmak üzere Karamürsel’in gerginliği attığını gördük. Şimdi Maltepe ve Bursa çevresinde gerginlik görülüyor. Geçmişte bir yerde deprem olduysa orada yine deprem olacaktır. Bu kural değişmez bir kuraldır. Kocaeli’de 1999’da bir deprem olduysa yine olacaktır. 1999’da depremin olacağına dair her şey oldu ve ben bir rapor hazırlayarak Başbakan Ecevit’i aradım, bana ‘Meşgul’ dediler ve eşini yönlendirdiler. Eşi Rahşan Ecevit’i aradım, onun da meşgul olduğu söylendi. Deprem oldu, dediğimiz her şey çıktı ama öncesinde kimseye anlatamadık.
Gölcük için deprem kaçınılmazdı çünkü 1967’de bir deprem oldu ve o deprem sonrası sıranın buraya geldiği belliydi. Deprem sonrası bir hesap yaptım, enerjisini boşaltmadığını gördüm ve Düzce’yi deprem vurdu. Bugün gerginlik İstanbul’un önüne gitti. Bu kaçınılmaz bir depremin işareti.