Putin’in Gerçek Amacı: Rusya’nın Yeni Bir Düzen İçinde Başrol Oynaması
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barış istediğini düşündüğünü belirttiği zaman Ukrayna ve Avrupalı müttefikleri bu iddiaya pek fazla inanmadı. Rus lider, barış istediğini açıklasa da, önüne barış teklifi geldiğinde bu seçeneği göz ardı etti.
Peki Rus liderin gerçekte ne istediği?
Rusya’nın Oynaması Planlanan Yeni Bir Düzen
CNN International’ın yayınladığı bir analize göre, Putin Ukrayna’nın bağımsız bir devlet olarak var olmaması gerektiğine inanıyor ve NATO’nun Soğuk Savaş dönemindeki boyutlarına geri dönmesini istiyor. Fakat en çok istediği şey, yeni bir küresel düzen görmek ve bu düzende Rusya’nın başrolü üstlenmesidir.

CNN’e göre, Putin ve en güvendiği müttefiklerinin birçoğu Sovyetler Birliği’nin çöküşünün yarattığı aşağılanmayı asla unutmamış ve o zamandan bu yana dünya gidişatından memnuniyetsizler.
Putin’in 2000 yılında başkan olduğundan bu yana sürekli artan petrol fiyatları, Rusya’yı zenginleştirdi ve Moskova’yı G7 grubuna dahil etti. Ancak Ukrayna işgali bu durumu değiştirdi. Rusya, Ukrayna’ya saldırdığı için G8’den kovuldu ve Batı tarafından yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.
Alman Marshall Vakfı genel müdürü Kristine Berzina’ya göre, Rusya için “G7’de sekizinci” olmak yeterli değildi.

Rusya’nın Vazgeçemediği Temel Nedenler
Rusya ile ABD arasındaki görüşmelerin devam etmesi Putin’in düşüncelerinde köklü bir değişiklikten değil, ABD’deki yönetim değişikliğinden kaynaklanmaktadır.
Putin, Ukrayna’daki savaşın sona ermesini istese de, Ukrayna’nın karşılık vereceği birçok şey olmadığını bildiğinden bu isteği neticesiz kalıyor.
Putin ve ekibi uzun vadeli hedeflerinde değişiklik olmadığını açıkça belirtiyorlar ve barışa rağmen Ukrayna’daki çatışmanın “temel nedenlerinin” çözülmesi gerektiğinde ısrar ediyorlar.
Kremlin’e göre bu “temel nedenler” Ukrayna’nın egemenliği, devlet başkanı Volodimir Zelenski ve NATO’nun doğuya doğru genişlemesidir.

Putin, İsteklerine Ulaşmak İçin Alternatif Yollar Deneyebilir
Rus lider, Ukrayna’da Moskova yanlısı bir hükümet kurarak bir rejim değişikliği ve Belarus gibi bağlı bir devlet yaratmayı amaçladı. Bununla Ukrayna’nın AB ve NATO üyeliğini engellemeyi planlıyordu, ancak 2022’deki işgal girişimi başarısız oldu.
CNN’e göre Rus lider, ilerleyen süreçte başka yollar deneyebilir.
Alman Marshall Vakfı genel müdürü Kristine Berzina’ya göre, Rusya’nın isteklerine ulaşmanın yolu askeri seçeneklerden değil dış müdahale ve seçimlerdir.
“Rusya, Zelenski’nin meşruiyetini sorgulamaya ve seçimsiz bir diktatör olarak nitelendirmeye devam ederek Ukrayna liderine baskı uygulayabilir.” diyor.
“Bu Ukrayna ile Değil, Batı ile Bir Savaş”
Rus araştırmacı gazeteci ve güvenlik uzmanı Andrei Soldatov’a göre Kremlin için asıl savaş Ukrayna ile değil, Batı ile. Moskova’daki birçok kişi, ABD ile anlaşma olasılığına inanmıyor çünkü Rusya’nın ABD’ye karşı güvensizliği çok eskilere dayanıyor.

Soldatov’a göre, “Moskova’nın inancına göre Batı, Rusya’yı yok etmek ve esir etmek istiyor. Bu sadece propagandanın değil, gerçeğin ta kendisi.”
Putin’in Hedefi: Rusya’yı Küresel Sahneye Geri Döndürmek
Nottingham Üniversitesi’nden Monica White, Putin’in en büyük arzusunun Avrupa ve ABD arasında sürtüşme yaratıp Rusya’yı küresel sahnede güçlü bir şekilde yeniden konumlandırmak olduğunu iddia ediyor.
“Putin, dünyanın en büyük ülkesi Rusya’nın tüm önemli konularda söz sahibi olması gerektiğine inanıyor.”
More Stories
Lavrov’dan ‘Karadeniz barışında’ ABD şartı
Okandan’dan Özel’e Sert Tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sokak terörüne teslim olmayız