Güncel Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler Okullara Yön Veriyor

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların belirlenme süreci yeniden şekillendirildi. Artık, “Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul İl Değerlendirme Komisyonu”, “Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul İl Teklif Komisyonu” ve “Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul Bakanlık Tespit Komisyonu” gibi yeni komisyonlar oluşturulacak. Bu komisyonlar, adaylık süreçlerini değerlendirerek uygun görülen okulları Bakanlık onayına sunacak.

Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara atanan öğretmenler ve görevlendirilen yöneticiler, Milli Eğitim Akademisinde belirlenen eğitimlere katılacaklar. Ayrıca, her yıl bu okullar izlenecek ve değerlendirilecek. Başarı gösteremeyen okullar ise bu kapsamdan çıkarılabilecek.

Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları İçin Yenilikler

Mesleki ve teknik eğitim kurumları için de yenilikler getirildi. Artık bu kurumlar bölge okulu, ihtisas okulu, sektör içi ve sektöre entegre okul olarak belirlenecek. Öğrenciler, sektöre entegre okullara nakil yoluyla geçiş yapabilecekler.

Öğretmenlerin ve yöneticilerin mesleki yeterliliklerini artırmak adına Milli Eğitim Akademisinde eğitim almaları zorunlu hale getirildi. Ayrıca, okullarda yıllık izleme ve değerlendirme faaliyetleri gerçekleştirilecek, başarı durumları analiz edilecek.

Devamsızlıkla İlgili Yeni Kurallar

Yeni düzenlemelere göre, devamsızlık süresini dolduran öğrenciler derslere devam edemeyecekler, sınavlara giremeyecekler ve başarı belgeleri alamayacaklar. Ancak, devamsızlık süresini dolduran öğrencilerin durumu değerlendirildiğinde öğrenim hakkı bulunanlar bir sonraki eğitim-öğretim yılında devam edebilecekler.

Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullarda nakil işlemlerinde öğrencinin puanı ve yerel yerleştirme kriterleri dikkate alınacak. Ayrıca, atölye ve ustalık belgeleri e-Devlet sistemine aktarılacak ve fiziksel olarak basılmayacak.

Öğretmenler ve okul yöneticileri arasında yapılacak işbirliği protokollerinde il/ilçe milli eğitim müdürünün onayı ve imzası bulunacak. Bakanlığın ilgili genel müdürlüğü de bu süreçten haberdar edilecek. Öğrenci değişim programları ise Bakanlık dışında düzenlenemeyecek.